onsdag 2 maj 2012

"Det är synd om människorna"

Håller du med Strindberg? Är det synd om människorna och i så fall varför? Ugå gärna från citaten "det är synd om människorna", "jag klistrar", sökandet efter "dörren", platserna "Fagervik" och "Skamsund" ur föreställningen/texten. För gärna både ett allmängiltigt resonemang och ett applicerat på Strindbergs eget liv - dvs utgå från det du hitills vet om hans liv. I pjäsen verkar människan vara dömd på förhand, är vi inte fria att välja hur vi vill leva våra liv?

7 kommentarer:

  1. På det sättet som Strindberg i sitt drömspel, kan vi hålla med om att det är synd om människorna. Men vi tycker inte att Strindberg gör människorna rättvisa på det sättet han skildrar oss. "Jag klistrar, jag klistrar", detta är en metafor för hur människorna stängs in och kan inte längre andas. Därmed förlorar de sin frihet. "Dörren" symboliserar meningen med livet och när människorna öppnar dörren och får reda på vad som finns där blir de besvikna. Just nu befinner människorna i skamsund men vill egentligen vara i fagervik, eftersom gräset alltid ser grönare ut på andra sidan.
    Människorna har aldrig en chans att leva ett bra liv i Strindbergs pjäs. De är dömda i förhand då det är en gudinna som ska värdera människornas liv.
    /Emil, Jonas och Hampus.

    SvaraRadera
  2. Viktor, Mathilda, Max, Ola och Daniel

    Vi håller varken med eller är emot Strindbergs påstående. Strindberg må vara en häftig och frispråkig man, men han verkar vara väldigt negativ och bitter på livet. Det är kanske inte så märkligt att han i "Ett drömspel" tar upp bara de negativa sidorna av t.ex ett äktenskap, eftersom att hans egna äktenskap inte fungerade särskilt bra. Själva tycker vi att visst finns dessa sidor i ett äktenskap, men det är helheten som räknas och den har inte Strindberg skildrat.

    Skamsund är en intressant plats. I Skamsund hamnar alla olyckliga. Vi tror att Strindberg ville få fram att det bakom en lycklig fasad kan döljas lika sorgsna öden, dvs. att bara för att man är t.ex rik så betyder inte det att du är lycklig. Detta går att applicera på Strindbergs liv, som trots enorm framgång karriärmässigt troligen var väldigt olycklig personligen.

    Angående citatet "Jag klistrar" har vi lite olika förslag. Vi tror delvis att det handlar om en förberedelse inför tuffa tider inom äktenskapet. Våra tankar drogs även till att äktenskapet och måstena kväver individerna. I vårt samhälle kan detta verkligen appliceras - speciellt till oss elever som dagligen får stå ut med skolstress och andra måsten.

    En intressant tanke vi i gruppen hade handlar om dörren. I dramat är det personernas mål att öppna dörren för att se vad som är bakom. När den slutligen öppnas upptäcker de att ingenting döljer sig bakom. Vi sa då att detta kan handla om att aldrig vara nöjd - att så fort du har uppnått något så vill du vidare. Att du aldrig når lyckan. Detta visar på Strindbergs syn på livet, framgång och man kan därför förstå att han tycker synd om människorna.

    Vi tycker även att Strindbergs tanke om en förutbestämd framtid är något negativ. Vi anser att man kan styra över sitt eget öde, samtidigt så kan vi förstå vad Strindberg menade - t.ex att vi är bundna av våra förmågor.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med att Strindberg tyckte det var synd om människorna. Han ville att man skulle få intrycket att människorna var fast i en ond cirkel och att de plågades där. Där inne var det synd om människorna!
    //Linus.

    SvaraRadera
  4. Jag håller med Viktor och Daniels grupp i sista stycket. Jag förstår vad Strindberg menade, men jag håller med om att man kan styra sitt eget öde mer.
    //Erik

    SvaraRadera
  5. Vi håller med de ovanstående kommentarerna, där är synd om människorna i pjäsen. Det är precis som de skriver ovan, människorna är instängda och har ett förutbestämt liv.
    / alice, cissi, carolina

    SvaraRadera
  6. Jag anser att Viktor, Ola, Mathilda,Max och Daniel har gett en utmärkt förklaring till frågan. Strindbergs syn på livet måste ha varit väldigt vinklad av hans egna erfarenheter (misslyckade äktenskap osv.). Om Strindberg tyckte synd om människorna har jag svårt att avgöra, men efter att ha sett "Ett drömspel" är jag övertygad om att han tyckte synd om sig själv. Jag tror detta eftersom den negativa syn han förmedlar är inte fullständigt korrekt. Han speglar bara de dåliga sidorna av (exempelvis) ett äktenskap, medan de goda sidorna försummas. Strindberg måste under sin livstid ha utvecklats till en relativt pessimistisk person.

    Thérèse

    SvaraRadera
  7. Ok!Flera intressanta synpunkter och reflektioner kring citaten och Strindbergs liv. Välmotiverade svar. /CCG

    SvaraRadera